Pentru că aici este viața



"Acum șase luni s-au împlinit zece ani de la prima ediție a clubului de lectură Institutul Blecher (ajuns în martie 2020 la ediția 218), iar în iunie se vor face zece ani de la apariția primului număr al revistei „Poesis internațional” (al cărei număr 25 este în lucru și ar trebui să apară la sfârșitul acestei primăveri).
Pentru a marca și sărbători această dublă aniversare, vrem să organizăm în prima săptămână din iunie 2020 un eveniment (aș prefera să evit „gală”, cuvânt folosit cam în exces), care să cartografieze domeniile și fenomenele culturale pe care am încercat în această perioadă să le promovăm și să le luăm pulsul, aducându-le mai aproape de cei care le-au urmărit și au participat la ele de-a lungul timpului.
Vor fi șase premii, cinci dintre ele (pentru poezie, proză, traducere, critică/eseistică și un Premiu „Max Blecher” pentru întreaga activitate) vor fi stabilite de un juriu alcătuit din Simona Sora, Radu Vancu, Andrei Dósa, Cătălina Matei și subsemnatul. Cel de-al șaselea va fi un premiu al publicului sau, mai exact, al comunității formate în acest deceniu în jurul Institutului Blecher și al revistei „Poesis internațional”.
Pentru acest din urmă lucru pe care îl urmărim, vom face astfel: începând de săptămâna aceasta, vreme de două luni, toți cei care se simt apropiați de Institutul Blecher și de „Poesis internațional” se vor putea înscrie în Comunitatea Max Blecher (un grup de facebook ușor de localizat), iar în cea de-a doua parte a lunii mai vor putea participa la votul pentru premiul publicului. Avem, desigur, câțiva prieteni statornici care sunt deja de ani destui în epicentrul activității noastre și pe care îi considerăm membri subînțeleși, cu drepturi depline, iar ei vor gestiona, ca un fel de „board” al Comunității, înscrierile celor care doresc să ni se alăture: pe lângă Ana Toma, Sorin Despot, Daniela Luca, Tiberiu Neacșu, Ligia Pârvulescu, Ionel Ciupureanu, Livia Ștefan, Radu Nițescu și Gelu Diaconu, care au luat parte la multe zeci, dacă nu sute de întâlniri ale Institutului, contribuind decisiv la continuitatea și la coeziunea acestui proiect.
Astfel, instituirea premiilor „Corp transparent” ale Clubului de lectură Institutul Blecher și ale revistei „Poesis Internațional”, sub egida Ligii Literare din România (asociație de scriitori „nealiniați” creată în 2018, al cărei principal motor este secretarul ei, Grigore Șoitu), reprezintă o consecință firească a tot ce am pus cap la cap în ultimul deceniu pentru susținerea literaturii vii din România și conturarea unei mișcări literare cu urmări și consecințe palpabile.
Ne dorim să fim încă o dată alături, în ciuda tuturor grijilor și neliniștilor actuale, într-una dintre acele manifestări ale spiritului care ne pot ajuta să rămânem, și la greu, oameni întregi."

/ Claudiu Komartin